Wat jij als communicatieprofessional kan leren van MINDF*CK

 

“Laten we het eens … vanuit een andere hoek bekijken.”

Toegegeven, het is geen pakkend refrein á la Lil’ Kleine. Maar de fans in de AFAS live reageren erop, alsof Keith Richards net de riff van Satisfaction heeft ingezet.

Het is zaterdagmiddag, we zijn bij de matinée-voorstelling van Mindf*ck Live. En Victor Mids heeft net de woorden gesproken die ons favoriete deel van zijn razend populaire TV-programma inleiden. Zou-ie echt … ? Jazeker. Hier gaat een illusionist, voor een uitverkochte zaal, in detail uit de doeken doen hoe zijn vorige, spectaculaire truc werkt. Over disruptie gesproken.

Bij B.R.A.I.N. Creatives pleiten we hartstochtelijk voor merken met twee zijden, twee complementaire rollen. En weinig Nederlandse merken belichamen dat zo goed als het merk Mindf*ck, dat Mids met zijn jeugdvriend Oscar Verpoort heeft opgebouwd. “Ik ben Victor Mids, illusionist én arts”, begint het tv-programma. Twee rollen die lastig samengaan, en dus een prachtige spanning oproepen. En het geniale is: je weet nooit welke Mids je voor je hebt.

Wat is waar?
Aan de ene kant is er de klassieke goochelaar. Horloges verdwijnen, speelkaarten verschijnen en gedachten lijken gelezen te worden. Aan de andere kant is er de wetenschapper. Mids legt – uniek in zijn vak – graag als een kalme huisarts uit hoe zijn trucs werken. Waarbij hij soms vrijwel zeker de waarheid spreekt (of …?) Maar even vaak gebruikt hij echte wetenschappelijke inzichten als rookgordijn. Heeft hij nou echt gedragsprincipes als priming en anchoring ingezet, of is het toch een vingervlugge truc?

Die spanning werkt alleen als je soms ook écht geheimen prijsgeeft. Dat doet het Mindf*ck team niet alleen op tv en on stage. Er is een Mindf*ck boek, een Mindf*ck kaartspel en nu ook wat ik maar even oneerbiedig een goocheldoos 2.0 noem. Ik heb ze allemaal in huis. Niet omdat ik een goochelcarrière ambieer, maar omdat ze zo’n geweldig inzicht geven in het belangrijkste aspect van ons vak: aandacht.

Beroemde gorrilla
In de AFAS Live deed Mids het beroemde aandachts-experiment met de basketballers en de gorilla live over – met een twist. Ik verklap verder niks, maar het is ronduit verbluffend hoe een volle, geconcentreerde zaal gewoon niét kan zien wat er recht voor z’n ogen gebeurt. Hier wordt virtuoos gespeeld met visuele en mentale aandacht. Waar we als reclamemakers blij zijn als we het oog een paar tellen op ons logo gericht krijgen, lijken illusionisten als Mids een afstandsbediening te hebben waarmee ze onze aandacht tot op de centimeter kunnen besturen.

Daar leer je meer over met Mindf*ck Illusies en Experimenten (weer die slimme tweedeling!). Laat ik allereerst zeggen dat er gewoon mooi, kwalitatief spul in de doos zit. En dat je echt trucs uit het tv-programma gaat tegenkomen en leren. En ja, dan denk je af en toe: wat, is het zó makkelijk? Om vervolgens te ontdekken dat zo’n slim kaartspel of uitgekookt onderzettertje (nogmaals: ik verklap niks) hoogstens de helft van de illusie is.

Alles draait om aandacht
In de bijbehorende video-content legt Mids uit hoe je de trucs moet doen. En dan is steeds duidelijk dat ze vooral draaien om de aandacht. In vrijwel elke truc gebeurt er iets recht onder de neus van het ‘slachtoffer’, dat diegene niet opmerkt. Niet zo simpel! Ik oefen zelf met mijn achtjarige dochter, en die betrapt me regelmatig. Omgekeerd heeft zij haar opa al een paar keer versteld doen staan. Al goochelend leert ze hoe onze aandacht maar op één ding tegelijk gericht is. Hoe je met je eigen kijkrichting de ogen van je publiek kan leiden. En dat we vaak zien wat we verwachten te zien, in plaats van wat er écht is. Principes die je ook in wetenschappelijke literatuur kunt vinden. Maar waar we als communicatieprofessionals niet altijd bij stilstaan.

Lessons learned
Je klanten mindf*cken? Dat zou wel erg ver gaan. Ik zou je ook niet aanraden om je opdrachtgever triomfantelijk te melden dat jij vóór de presentatie al wist dat hij voorstel drie zou kiezen. Maar er is veel wat je wél van Mids & co kan leren. Een merk neerzetten met niet één platte rol, maar twee die een aantrekkelijke spanning geven. Daarmee spelen om steeds weer een “vertrouwde verrassing” neer te zetten. Je soms heel transparant in de kaarten laten kijken. Maar ook altijd je mysterie koesteren. En alles wat je doet opbouwen rond een gedegen inzicht in hoe aandacht écht werkt. Ik zeg: als je deze kerst maar één marketingboek leest, maak het dan geen boek maar deze goocheldoos. Dan kun je je volgende campagne misschien ook eens … van een andere kant bekijken.